Dejte věcem druhou šanci

Už jsme si zvykli na třídění odpadu, takže většina z nás odnese prázdné obaly do příslušného kontejneru. Je to nejrychlejší způsob, jak dostat prázdné obaly z domu.
 autíčko z plechovky
Je tu ale ještě další možnost: dát alespoň některým šanci na „nový život“. Například papírové krabičky, plastové krabičky a láhve, zavařovací sklenice různých velikostí, plechovky, to všechno se dá znovu použít. Jste-li kreativní, můžete si vyrobit originální dekoraci. Na internetu se dá najít spousta inspirace. Třeba plastové láhve se mohou za chvíli proměnit na vázu i s květinami, na pokladničku, na provázek, smeták, náramek, květináč, stojánek na tužky… Hezký stojánek na propisky, či fixy, se dá udělat i z plechovky nebo roličky od papírových kuchyňských utěrek.  Natřete je akrylovou barvou, polepíte ozdobným papírem, provázkem, korálky… Fantazii se meze nekladou. S trochou vlastního úsilí a času získáte originální výrobek, který ozdobí váš byt. Nebo jej můžete někomu věnovat jako dárek.
 
Možná, že by váš výrobek někdo rád koupil. Je dost lidí, kteří si chtějí pořídit domů jedinečnou, ručně dělanou dekoraci.
 prázdné obaly
A kde můžete svůj výtvor nabídnout? Třeba na Facebooku. Je tam založeno několik skupin, zaměřených na handmade (např. Kreativní ruční výrobky na prodej). Než se však přidáte ke skupině, dobře si přečtěte její podmínky. Některé jsou totiž zaměřené pouze na ukázky tvorby, sdílení návodů, postupů a inspirace, ale nelze tam prodávat.
 
Jestli nemáte Facebook, nebo nechcete vstupovat do žádné skupiny, můžete nabídnout svůj výrobek  jinde na internetu. Třeba si založte vlastní e-shop. Ten se však vyplatí pouze v případě, že prodáváte více věcí. Pro obchodování v menším rozsahu je vhodná spíše tzv. prodejní galerie. Dalo by se říci, že je to jakási tržnice pro drobné obchodníky. Na webové stránce si pronajmete svůj „stánek“, vložíte fotografie zboží a můžete prodávat. Nemusíte řešit propagaci, ani třeba software pro vystavení zboží, či provádění plateb, vše vám poskytne majitel galerie, a to zdarma.
Z prodaných věcí mu však musíte zaplatit provizi, kterou vám naúčtuje souhrnně jedenkrát měsíčně. Provize činí většinou 10 %. Asi nejznámější a největší prodejní „tržnicí“ je web Fler.cz. Můžete však využít i jiné: Simira.cz, Sikovnilide.cz, Creativeclub.cz nebo Svetnice.cz.
 
Výhodou těchto prodejních galerií je, že se specializují na handmade výrobky a prodejci mohou využívat svůj „stánek“ zdarma. Nevýhodou je větší množství prodávajících na jednom místě, tedy velká konkurence. Lépe uspěje ten, kdo nabídne originální výrobek, odlišný od ostatních.